2022. 03. 09.

Sport, kaland és stílus - újdonságok a Seiko kínálatában

A tavasz mindig a megújulás jelképe, nincs ez másképp Japánban sem. A Seiko modellek is érzik a tavaszt, így érkeznek az újdonságok sorban. A nyolc új modell, amely most érkezik, minden területen tud újat mutatni. A Prospex a sarkvidéki hangulatot hozza, egy új Speedtimer modell a sportpályákra visz el minket, a Presage négy újdonsága pedig a mindennapi eleganciát teszi teljessé.

1965 / 1968 / 1970 Diver's Modern Re-interpretation Save the Ocean Special Edition modellek a sarkvidék szépségével

A Seiko vitathatatlan hírnevét a rendkívül megbízható, ám ugyanakkor megfizethető búvárórák terén a hatvanas és hetvenes évek sarkvidéki felfedezői alapozták meg. Az Északi- és Déli- sark extrém körülményei között megtett tízezer kilométerek tapasztalatainak köszönhetjük a mai napig a kiemelkedő minőséget, ellenállóképességet és megbízhatóságot ezeknél a modelleknél, a most érkező három újdonság pedig a megjelenését köszönheti ezeknek a területeknek.

A Prospex Save The Ocean sorozatának tagjai Special Edition modellek, melyek a három talán legismertebb búváróra modern megjelenései, számlapjaikon bemutatva azt a látványt, amelyet csak a sarkvidékek gleccserei képesek megjeleníteni - a jég színvilágának árnyalatait a mélykéktől a jégfehérig.

1965 - a 150 méteres vízállóság és az első automata kaliber - SPB297J1

Az 1965-ben megjelent búváróra az első japán búváróra volt 150 méteres vízállósággal és mechanikus automata kaliberrel. Ma már talán ezek hétköznapi értékek, de ezt éppen az ilyen elsőknek köszönhetjük. Az óra egy évvel később, 1966-ban részt vett a 8. JARE (Japanese Antarctic Research Expedition) útján, ahol az Antarktika extrém körülményei között bizonyíthatta tartósságát.

Ezt a világot mutatja be a Seiko Prospex SPB297J1 modell, amely a legszebb hagyományokat követi formájával és olyan különleges textúrájú számlapot kapott, amelynek összetett felülete és mélykék színe a sarkvidékek gleccsereit örökíti meg.

1968 - az első 300 méteres vízállóságú modell és a Hi-Beat kaliber - SPB299J1

Mindössze három év telt el az első automata kaliberrel készült búváróra megjelenése után, és a Seiko bemutatott egy olyan modellt, amely több szempontból is korszakalkotó volt. A 300 méteres vízállóság a mai napig tekintélyt parancsoló érték, a magas féllengésszámú Hi-Beat kaliber különlegessége pedig olyan érték, amit szintén kevés óra tudhat a magáénak még fél évszázaddal később is.

Ennek az órának a megjelenését kapta az új Seiko Prospex SPB299J1 modellje, amelynek számlapja és a búvárlünetta kékje is a Déli-sarkot körülvevő világ jégbefagyott szépségét idézi.

1970 - egy ikonikus megjelenésű modell és egy valódi kalandor története - SPB301J1

Öt évvel az első búvárórája után a Seiko már a második olyan modellt jelentette meg, amely szintén máig rendkívüli népszerűségnek örvend. A jellegzetes, aszimmetrikus tokforma, a lágy vonalak a megbízható, robosztus felépítéssel különleges, utánozhatatlan megjelenést kölcsönöztek ennek az órának. A megbízhatósága bizonyított, ezt az órát viselete a japán felfedező és kalandor Naomi Uemura a hetvenes években a két éven és 12.500 kilométeren át tartó kutyaszános sarkvidéki útján - és az óra tökéletesen működött.

A forma örök, így az új Seiko Prospex SPB301J1 modell is úgy jelenik meg, mint a nagy elődje, a számlapja pedig az Arktika, az Északi-sark hó és jég fedte világának fehérségét mutatja be.

Mindhárom modell a Seiko 6R35 mechanikus automata kalibert kapta, amely amellett, hogy egy kiforrott konstrukció, a 70 órás járástartalékával messze kiemelkedik az átlagos szerkezetek közül.  

Seiko Prospex Speedtimer a 2022-es Atlétikai Világbajnokság hivatalos időmérőjétől - SRQ041J1 limited edition of 400

A Seiko és a sportidőmérés közös történelme egészen a hatvanas évek elejéig nyúlik vissza, amikor a japán gyártó abban a megtiszteltetésben részesült, hogy a Tokiói olimpiai játékok hivatalos időmérője lehetett. A feladatot akkor is tökéletesen teljesítette, olyan fejlesztések jelentek meg ebben az időben, amelyek alapjaiban határozzák meg az órák és a sportidőmérés világát a mai napig is.

1985 óta a Seiko az Atlétikai Világszövetség választott időmérője, megszámlálhatatlan rekordot és sporttörténeti pillanatot rögzítve a sportok királynőjeként is ismert sportágban, az atlétikában. 2022-ben a Seiko szállítja az időmérés rendszerét az Oregon22 néven megrendezésre kerülő atlétikai világbajnokságra, amely az amerikai sport világának egyik központjában, az oregoni Eugene-ben kerül megrendezésre.

A különleges esemény limitált kiadású modellt kíván - SRQ041J1 modell mindössze 400 példányban

Az 1800 atléta álma századmásodperceken múlik majd a világversenyen, ahogy azt a sport világában már megszokhattuk, Ezt a precizitást hozza el a Seiko Prospex Speedtimer SRQ041J1 modellje is, amely a nemrég bemutatott 8R46 kaliberrel készül. 

A Seiko elit, 8R sorozatú szerkezeteinek legújabb tagja, a 8R46 mechanikus automata kronográf kaliber. Ennek pontossága megegyezik a már jól ismert 8R48 szerkezetével, azonban a három helyett két segédszámlapot kapott és egy dátum komplikációt hat óránál. A 8R kaliberek közös jellemzőit, a precíz megbízhatóságot és a pontosságot itt is az oszlopkerék és a vertikális kuplung megoldásai biztosítják, illetve a Seiko saját MEMS technológiájával gyártott könnyű, de erős gátkereke.

Nem kevésbé egyedi az óra megjelenése sem, a számlap a futópályák salakos struktúrájával készült az atlétika előtti tisztelgésképp, a színekben pedig megjelenik az a jellegzetes sárga, amely a Seiko sportidőmérő berendezéseinek sajátja.

A forma, a megjelenés nem változott az új Speedtimer sorozat többi modelljéhez képest, a biztos indítást, megállítást és stopper nullázást lehetővé tevő gombok a precizitásért felelnek, a hajlított végű másodperc mutató pedig a minél pontosabb leolvashatóságot az ⅕ századmásodperces pontosság eléréséért.

Egy kis figyelmesség az ajándék bőrszíj, melynek szintén van egy jellegzetes, csak erre a modellre készült apró stílusjegye - a fekete bőrszíj a jellegzetes sárga színnel van varrva, ez egyedi és látványos is egyben.

Az esemény és a limitált kiadású modell emlékezetessé tételéért a zafír kristály üveg hátlapon megjelenik az Oregon22 logó, amely a világverseny hivatalos emblémája, egy szép emlék lesz a 400 szerencsés tulajdonosnak.

 

Seiko Presage Sharp Edged - új formák és kaliberek négy új modellben

A Seiko Presage Sharp Edged Series modellek 2020-as megjelenése szinte forradalminak mondható. Mind az új stílus jelentősége a Presage kollekción belül, mind annak fogadtatása kiemelkedő jelentőségű volt. A népszerűsége ennek a sorozatnak gyorsan nőtt, és gyorsan szélesedett a kínálata is, a GMT komplikációval készült modellek és a különlegesebbnél különlegesebb számlapok sora minden igényt kielégít a minőségi mechanikus óragyártás kedvelői között.

Ebbe a sorba illik most két újabb műszaki és design csemege is, a két színben készülő “open heart”, vagyis nyitott számlapos modell és a másik két új színben érkező újdonság, amelyek segédszámlapjain járástartalék kijelzést és dátumkijelzést találunk.

Változott az új modellek tokformájának íve is, bár minimális mértékben, megőrizve a sorozat jellegzetes formáit és éleit, amelyről a nevét is kapta. A forma mellett a megjelenése is más, a szálhúzott és tükörpolírozott felületek együtt új ragyogást adnak a Presage Sharp Edged Series 2022-es újdonságainak.

SPB309J1 és SPB311J1 modellek a nyitottság jegyében

A két újdonság a Seiko Presage Sharp Edged Series modellek között eddig ismeretlen stílust mutat be, az úgynevezett “open heart” számlapot, amelynek érdekessége a billegő felett áttört számlap. Ez a különleges kialakítás megmutatja azt, ahogy az óra szerkezete dolgozik, látványos és érdekes megoldás a mechanikus szerkezetek szerelmeseinek.

A számlapok mintázata a már jól ismert és kedvelt asanoha (japán kender) maradt, amely ezeréves szimbóluma Japánban az egészségnek és életerőnek. Két színben érkeznek az újdonságok, az SPB309J1 modell a Shironeri, vagyis a selyem természetes fehér színével, az SPB311J1 modell pedig az Aisumi indigókékjével jelenik meg.

 

SPB305J1 és SPB307J1 - a komplikációk, amelyek egyszerűsítik az életet

A két újdonság a szintén a már megszokott asanoha mintázatot kapta, ez a teljes Presage Sharp Edged Series sorozat sajátja. Az SPB305J1 modell a telihold fehérségét jelképező Geppaku színben, az SPB307J1 modell pedig a Kurotobi, a japán papírsárkány, a “kite” fekete színében érkezik.

Ami új ezekben az órákban, az a kaliber, amely eddig nem szerepelt a Sharp Edged Series modellek kínálatában. A 6R21 mechanikus automata szerkezet három egédszámlapján egyszerre jeleníti meg a járástartalékot, a hét napját és a dátumot is - stílusos, informatív és egyedi megoldás.

Az újdonságok 2022 júniusában érkeznek majd világszerte az üzletekbe.  

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK